Diversiteit

Vanavond gaan drie kandidaat-lijsttrekkers van D66 voor de Europese verkiezingen met elkaar in debat in Den Haag. Marietje Schaake, Felix Klos en Sophie in ‘t Veld kruisen de degens over een thema dat al langer het hart van de Eurpese Unie raakt, en maar niet tot een oplossing komt: diversiteit.

Diversiteit lijkt een vies woord te zijn geworden. Steeds vaker spreken politici, ter linker en ter rechter zijde, over het versterken nationale identiteit, het belang van tradities en loyaliteit. Wie in Nederland woont moet aan een vaag ideaal beantwoorden van de Nederlandse staatsburger. Daarin past kennelijk geen schotel aan de gevel, een dubbel paspoort, een hoofddoek, een moskee of wat dan ook dat uitdrukking geeft aan de diverse achtergrond van ieder die in Nederland woont, werkt of studeert

Afgelopen maandag was ik in Nijmegen bij de intromarkt voor de nieuwe studenten om D66 en de JD onder de aandacht te brengen. Het was heerlijk te spreken met Duitse, Spaanse en Franse jongeren die Nijmegen gekozen hadden voor hun studie psycologie, rechten of kunst en cultuur. Onbevangen, nieuwsgierige mensen die onze stad en Nederland verrijken en met een beter beeld van mensen uit een ander land naar huis gaan.

Diversiteit is de zuurstof van de samenleving. Het geeft kleur en dynamiek aan ons dagelijks leven. Diezelfde dynamiek heeft Europa nodig. Hameren op die Nationale identiteit werkt averechts en verstikt elke samenleving. Roepen dat er ook mensen zijn die zich isoleren in hun eigen identiteit of er abjecte ideeën op na houden doet hier niets aan af. Je mag in dit land gelukkig denken en doen wat je wilt, mits je je aan de wet houdt. En gelukkig biedt de wet nog heel veel ruimte om uiting te geven aan die diversiteit. Dat moeten in Nederland en in ons mooie Europa een kernwaarde zijn. Ik ga er vanuit dat ik dat vanavond van alle drie de kandidaten zal horen.