Piet make-over challenge

Van de week zag ik bij DWDD een heftige discussie over de toekomst van Zwarte Piet. Een aantal prominente Nederlanders heeft een positief initiatief genomen om Piet een make-over te geven. Mooi initiatief vind ik. Waar ik van schrik is de enorme heftigheid waarmee het debat gevoerd wordt. Aan tafel proberen de gasten vooral de redelijkheid van hun initiatief naar voren te brengen en vragen vol vuur de tegenstanders om hun felheid te laten varen. Dat gaat natuurijk niet werken, en dat zie je in de reacties van de tegenstanders.

Waar ik van schrik is dat dit niet alleen politiek wordt uitgebuit. Leefbaar Rotterdam die pieten-posters in de stad ophangt, maar ook de PVV werpt zich op als hoeder van ons erfgoed. Nationalistisch populistisch vind ik. Piet is cultureel en historisch erfgoed geworden en daar mag je niet aankomen. Dat gaat natuurlijk volstrekt voorbij aan de tot standkoming van de traditie. Sterk bepaald door de tijd waarin dat ontstond en we nog heel anders dachten over mensen met een andere huidskleur.

Daarnaast heeft de commercie het beeld dat we nu van Sinterklaas en het feest hebben, in hoge mate bepaald. En ook daarin is in de loop van de tijd verandering gekomen. Waarom zou verdere verandering niet mogen of onmogelijk zijn, zonder het kinderfeest geweld aan te doen. Piet is in de loop van de jaren veel lichter van kleur geworden, niet meer altijd de domme boeman, en de dikke rode lippen en oorbellen zijn bij heel veel pieten al verdwenen.

De bedreigingen aan bv Peter R de Vries op social media zijn verontrustend, maar ook weer niet zo veel anders dan de bagger die vele reaguurders op nieuwssites de wereld in slingeren. Na de icebucket challenge wordt het nu volgens mij tijd dat we onze creativiteit ook hier aanspreken. Ik roep op tot een Piet make-over challenge. Smink jezelf als piet maar dan in de nieuwe vorm die jij vind dat past bij een kinderfeest in deze tijd. Post het op social media. Dat moet toch wat opleveren.

En ik ben het met Peter R de Vries eens, die aan het eind van het gesprek in DWDD zei, ‘Dit is niet meer te stoppen en over vijf of tien jaar ziet piet er heel anders uit’.