De Oversteek

Zij heet De Oversteek en herinnert aan de oversteek van dappere soldaten in september 1944. 48 van hen sneuvelden en nu worden ze elke avond op onze nieuwe brug herdacht door 48 lantaarnpalen die een voor een aangaan. Een mooier eerbetoon is nauwelijks denkbaar. De opening op 23 november stond ook helemaal in het teken van deze herinnering. De beelden uit ‘a bridge too far’ waarin de oversteek te zien was, werden begeleid door een prachtige lied ‘on the river’.

Nijmegen heeft er een monument bij, maar ook een cruciale verbinding over de Waal. Nijmegen was de enige stad met meer dan 150.000 inwoners aan de Rijn/Waal tot aan Basel met maar één brug. Veel te weinig en de inspanningen van de laatste jaren om deze brug te realiseren waren meer dan nodig.

Maandag werd de brug ‘getest’ tijdens de eerste ochtendspits. En de test werd glansrijk doorstaan. In de verkeersmanagementcentrale was het een drukte van belang. Het hele team dat het laatste jaar intensief aan het project werkte kwam kijken of het verkeer zich in het echt ook zou gedragen als de modellen voorspelden. Het werkte. Geen files, goede doorstroming en overal blije gezichten.

Nijmegen heeft er een nieuwe brug bij. De slanke dame, noemden sommigen haar al. Zij is prachtig, slank, breed en rijdt fantastisch. Ik reed er maandagavond, terug uit Arnhem, voor het eerst over. Als je naar die prachtige boog toe rijdt, ziet die er uit als een slanke dame. Zo wordt hij door sommigen al genoemd. Maar hij heet toch echt De Oversteek. Een monument voor de gevallen soldaten en een tweede oversteek voor het verkeer dat onze mooie, oudste stad van Nederland wil bezoeken. Nijmegen ligt niet meer aan de Waal maar de Waal ligt in Nijmegen.