Alle kinderen naar de Nachtwacht

Het Rijks Museum in Amsterdam is na een renovatie van tien jaar weer open. In samenwerking met de BankGiroLoterij ontwikkelde het Rijks een project om alle kinderen van groep 8 van de basisschool uit te nodigen naar de Nachtwacht te komen kijken. Ons nationaal erfgoed en misschien wel het beroemdste schilderij van Nederland.

Ik hoorde van dit plan in januari 2013 en vond het meteen een fantastisch plan. Ik heb Nijmegen dan ook direct aangemeld om een Nijmeegse school als eerste aan dit project mee te laten doen. Vandaag was het zo ver. 50 kinderen van groep 8 van basisschool De Muze gingen met een speciale bus naar Amsterdam.

Om 08.15 stond ik met de leerkrachten en conservator Pieter Roelofs klaar voor vertrek. In Amsterdam werden we opgewacht door Wim Pijbes, directeur van het Rijks Museum. En natuurlijk moesten er foto’s gemaakt worden, want de pers was goed vertegenwoordigd. Alleen het Jeugdjournaal schitterde door afwezigheid. Tot teleurstelling van de kinderen.

In het museum kregen de kinderen een rondleiding langs de 17e eeuwse kunst en die eindigde natuurlijk bij de Nachtwacht. De kinderen waren goed voorbereid en konden veel vragen beantwoorden over de handel, de tachtigjarige oorlog en over Nova Zembla. Wat een film al niet kan doen.

De ontvangst in het museum was fantastisch. We werden, ondanks de drukte overal doorheen geloodst. De duizenden bezoekers binnen stoorden de kinderen ogenschijnlijk niet en ze bleven tot het laatst geboeid. Voor in de bus was er nog een speciale uitgave van Donald Duck over het museum. Alom enthousiasme bij leerkrachten en leerlingen.

Inmiddels hebben zich in Nijmegen al veel scholen zich aangemeld voor hetzelfde bezoek aan de nachtwacht. Bijna 1000 kinderen gaan de komende maanden naar de Nachtwacht. Ik hoop dat alle scholen die zich nog niet gemeld hebben, nog volgen. Voor de losten hoeven ze het niet te laten de 5 euro per leerling neemt de gemeente voor haar rekening.

Een geslaagde dag en een mooie opsteker voor cultuur. Deze dag zullen de leerlingen niet snel vergeten. En daar gaat het tenslotte om.