Bruggen

Nijmegen bouwt bruggen. Daarin lijkt het of we het adagium van het kabinet volgen. Er is een groot verschil. Onze bruggen zijn echt. Afgelopen zaterdag hesen twee gigantische kranen het eerste deel van het Groentje op zijn plek. Het eerste van drie delen die samen de fietsbrug vormen in onze snelfietsroute naar Arnhem. Een prachtig groen geschilderde brug met een sierlijke slinger er in. Leerlingen van het Citadel College, dat er pal naast ligt, bedachten de naam. Of de brug daarom groen is of dat de leerlingen wisten dat hij groen werd? Ik ben er nog niet achter.

Afgelopen dinsdag gingen we in een prachtig zonnetje met het hele college op bezoek bij de nieuwe brug aan de westkant van de stad. Op het dak van het gebouw waar o.a. De projectorganisatie en de Gelderlander kantoor houden, hadden we een foto sessie. Wat een magnifieke, slanke brug. En wat komt hij prachtig ‘aanrollen’ vanuit het noorden naar de Waal. De uit Bemmelse klei gebakken bakstenen die de zijkant sieren, maken de brug nog mooier.

Er komen er nog heel wat bij. Bruggen bedoel ik. De oude Waalbrug wordt verlengd en tussen het nieuwe eiland en het vaste land in het noorden komen er ook nog twee. Nijmegen verandert zo in hoog tempo. Vorige week voeren we in de Pannekoekenboot met zo’n 80 Gelderse bestuurders naar alle projecten waar Nijmegen aan werkt. Ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat er hier en daar jaloerse blikken werden gewisseld. Terecht denk ik, want ondanks de crisis bouwt Nijmegen verder. We investeren tegen de trend in. Goed voor de stad. Goed voor de toekomst.