Fietsen

 

De lente komt er eindelijk aan. Op zondag 7 april verzamelen op het stationsplein, met koffie van de Stadsregio. De wind is nog wel fris maar het zonnetje maakt veel goed. We gaan de snelfietsroute Nijmegen-Beuningen (of omgekeerd natuurlijk) openen. Vandaag gaat het om het noordelijke deel van de route door het Waalfront. Over het oude stamlijntje ligt een strakke rode loper, die al voor de officiƫle opening intensief door fietsers wordt gebruikt. We gaan op een tandemfiets waar een stuk of 10 mensen tegelijk op kunnen op weg naar de Honig-fabrieken. Daar worden we ontvangen door twee heren in zwarte slipjassen die een lied over de fietsroute zingen, ons van water voorzien en zorgen voor een fotomoment.

Vandaar fietsen we door naar de Vasim, waar het vandaag open dag is. Op het grote parkeerterrein hebben zich al honderden mensen verzameld rond een bonte verzameling bakfietsen. Promotie voor het vervoeren van vracht met bakfietsen in binnenstedelijke gebieden. Milieuvriendelijk en efficiƫnt. Er is extra promotie voor bakfietsen met elektrische ondersteuning. Velocity heeft de grootste vrachtfiets van Europa meegebracht. Jos Sluijsmans is de onvermoeibare promotor van dit treffen. Petje af voor zijn inspanningen.

Binnen in de Vasim is het druk. Overal kunst, muziek, eten en drankjes in alle soorten en maten. Ik loop ook twee mensen tegen het lijf die betrokken zijn bij het initiatief om hier naast de Cultuurspinnerij ook het Vrijheidsmuseum WOII te vestigen. De Vasim is een prachtig gebouw dat we met de plannen voor het museum en andere activiteiten kunnen renoveren en voor cultuur kunnen behouden.

Rond half vier stap ik in het zonnetreintje dat mij heel milieuvriendelijk terugbrengt naar de stad. Het pendelt de hele dag op en neer tussen de kunstbeurs in de St. Stevenskerk en de Vasim. Mooi initiatief en het bewijst maar weer hoe belangrijk cultuur is voor een stad. Via het station ga ik naar het Besiendershuis voor de eindpresentatie van twee dichters uit Nijmegen die twee gasten van buiten de stad hebben uitgenodigd. De huisregels worden gepresenteerd in een fraai boekje met een kaft van vinyl van Tapijt zonder spijt.

Tegen zessen ben ik weer thuis. Geen spijt van een middag fietsen en cultuur in het eerste lentezonnetje van het jaar. Op naar de zomer.