Elektrische fietsen

Een elektrische fiets is nu nog een beetje een fiets voor de oudere fietser. Degene die het op een gewone fiets niet meer zo redt. Of voor iemand die rustig pedalerend een groepje scholieren wil inhalen. Toch denk ik dat de elektrische fiets een steeds belangrijker rol gaat spelen in het woon-werkverkeer. Gisteren heb ik hem getest, samen met de heren Ron Bormans (HAN), Anton Franke (RUN) en Cees Buren (UMC St. Radboud). We fietsten op een elektrische fiets vanuit de Weezenhof over de snelfietsroute Heumen-Nijmegen naar de campus. In minder dan 15 minuten overbrugden we een afstand van zo’n zes kilometer. Want met een elektrische fiets haal je zonder moeite 25 km per uur.

Waarom een fietstochtje met mijn collega-bestuurders van de campus Heyendaal? De parkeerdruk op de campus neemt van jaar op jaar toe. Er studeren op die vierkante kilometer zo’n 30.000 studenten en er werken ongeveer 20.000 mensen. Veel van deze mensen komen elke dag met de auto en vinden maar met moeite een plekje voor hun voertuig. Velen parkeren ook in de omliggende wijken, omdat parkeren op de campus, ook voor medewerkers, niet meer gratis is. De elektrische fiets kan uitkomst bieden.

Daarom fietsten we vandaag die paar kilometer van de rand van de stad naar de campus. Samen met de universiteit, de Hogeschool Arnhem Nijmegen en het UMC onderzoeken we de mogelijkheid om medewerkers te motiveren in de toekomst hun auto op een transferium aan de rand van de stad te laten staan en daar met hun ”eigen’, veilig gestalde elektrische fiets, dagelijks de laatste zes kilometer naar hun werkplek te fietsen. Voordeel? Je komt niet bezweet aan. Het is een gezond fietstochtje in de frisse lucht. En iedere auto minder die elke dag de route naar de campus maken, zorgt voor betere doorstroming van het overige verkeer en voor minder parkeerdruk op en rond de campus.

Naast een transferium bij de Weezenhof om automobilisten te bedienen die via de A73 komen, werken we aan een nieuw transferium bij Neerbosch en gaan we onderzoeken of we ook elektrische fietsen kunnen aanbieden vanaf het transferium in Nijmegen-Noord, bij Ressen. Het fietstochtje van gisteren leidde in ieder geval tot enthousiaste reacties bij iedereen. Mijn gasten hadden nog nooit een elektrische fiets gereden. Dit fietstochtje heeft ze overtuigd van het nut van dit project. Een mooie opsteker.