Playing for success

Tegen zes uur rijd ik op zaterdagavond richting het stadion van NEC. Hoewel NEC vanavond thuis tegen Willem II speelt, is dat niet het doel. In de persruimte wordt vanavond een overeenkomst getekend door de schoolbesturen voor primair en voortgezet onderwijs en NEC. Ze gaan het project ‘Playing for succes’ uitvoeren.

Dit concept dat is overgewaaid uit Engeland richt zich op kinderen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar die op school minder presteren dan ze zouden kunnen. Gedurende 10 weken krijgen ze een keer per week 2,5 uur begeleiding in het stadion van NEC. Ze krijgen in groepjes van maximaal 15 kinderen huiswerkbegeleiding maar maken ook kennis met de profs van NEC. Het voetbalstadion, de sport en de professionele omgeving hebben een positieve invloed op de prestaties van de leerlingen. Het project pas ook mooi in een groot aantal activiteiten die NEC doet voor en met de stad onder het motto, ‘Wij staan voor de wijk’.

In het stadion is het al een drukte van belang. Op de bar staat een schaal broodjes. Overal supporters begeleiders, televisie-camera’s. Het eerste publiek zoekt ook al een plekje op de tribune. In de persruimte ontmoet ik de vertegenwoordigers van de schoolbesturen, NEC-directeur Jacco Swart, en de begeleiders van de leerlingen.

Voor de perstafel staat een groot bord waarop alle betrokkenen hun handtekening zetten. Naast NEC en de schoolbesturen zijn dat ook de Hogeschool Arnhem Nijmegen, ROC Nijmegen en de stichting Wij staan voor de wijk. Ook de gemeente draagt Playing for succes een warm hart toe. Alle aanwezigen zijn het erover eens dat het goed is dat dit veelbelovende concept ook bij andere profclubs in Nederland wordt opgezet. De komende drie jaar zullen veel jongeren inspiratie uit deze omgeving halen en ook meer uit zichzelf.

Er worden foto’s gemaakt en de camera van Nijmegen 1 legt alles vast. De broodjes staan onaangeroerd op de bar. Voor iedereen die voor de wedstrijd blijft, is er een diner boven in het stadion. Ik neem afscheid om thuis te gaan eten en een afspraak gestand te doen die al weken geleden gemaakt werd. Dat gaat nu voor. Al had ik natuurlijk NEC wel met 3-1 willen zien winnnen.