Grensgevallen

In de de stapel stukken die ik, na een werkbezoek aan het Waterkwartier, nog moet doorploegen, ontdek ik een  tekst in het Duits. Het is mijn welkomsttoespraak voor een bijeenkomst woensdagmiddag in de raadszaal. Stadsregio Arnhem Nijmegen en de gemeenten Kleve, Kranenburg en Emmerich hebben enkele jaren geleden opdracht gegeven een document op te stellen over samenwerking over de Nederlands Duitse grens heen. Onder mijn toespraak vind ik het rapport. Rot8. Geen idee waar het voorstaat maar het bevat een schat aan informatie over grensoverschrijdende verbindingen.

Zoals zo vaak in dit soort rapporten blijkt onze regio precies tussen twee grote industriegebieden te liggen; de Randstad en het Ruhrgebied. Alle kaartjes in het rapport bewijzen het. Het rapport laat zien dat de regio Arnhem Nijmegen niet ophoudt bij de grens, al doen veel kaarten in Nederlandse rapporten anders vermoeden. Bij de grens lijkt de wereld in eens op te houden. Een zelfde beeldzie je overigens ook in veel Duitse rapporten. Rot8 laat zien dat als je de kaart van Duitsland en van Nederland in de grensstreek laat doorlopen, er talloze verbindingen zijn ontstaan. Veel Nederlanders kopen in Kranenburg een huis omdat het de helft kost van eenzelfde huis in Nederland. 30% van de kinderen op de basisschool in Kranenburg heeft de Nederlandse nationaliteit. Duitse studenten halen hun diploma aan de HAN en een nieuwe Hochschule in Kleve probeert Nederlandse studenten te trekken.

Winkelen doen veel Nederlanders in Kleve en omgekeerd vinden steeds meer Duitsers de winkels in NIjmegen. En ook vinden steeds meer Duitsers werk in Nederland, in de Stadsregio Arnhem Nijmegen. Kortom, een mooi onderwerp om eens een middag mee bezig te zijn. De raadszaal vult zich met zo’n 100 bestuurders, politici en een paar ondernemers om van de onderzoekers en de betrokkenen te horen hoe met de bevindingen van het rapport verdere samenwerking gerealiseerd kan worden.

Ik mag het spits afbijten. Vier pagina’s Duitse tekst om uit te spreken. Gelukkig ben ik een Achterhoeker en keken we als kind even vaak naar de Duitse televisie (Hier und Heute, Abenteuer unter wasser enz.) en is mijn Duits voldoende. De Duitse gasten zijn onder de indruk van onze raadszaal. Het komt hen voor als een parlement op nationaal of Europees niveau. Die kunnen we in onze zak steken.

Na mijn welkomstwoord mag ik, als voormalig beroeps dagvoorzitter en interviewer, een geprek voeren met Frank Stoteler (faculteitsdirecteur HAN) en Frau prof. dr. ML. Klotz (prasidentin van de Hochschule RheinWaal in Kleve. Een mooi tweetalig gesprek over samenwerking tussen de beide hogescholen. Er spreekt enthousiasme uit en optimisme over de ontwikkeling van beide onderwijsinstellingen. Dat doet mij goed als wethouder van onderwijs.

 De discussie is open, en alom zoekt men naar mogelijkheden om de samenwerking, zoals in het rapport beschreven, verder op te pakken. Deze middag lijkt de grens niet te bestaan.