55.000 mensen voor Muse in het Goffertpark

Afgelopen zaterdagavond bleek weer dat Nijmegen misschien wel de mooiste locatie van het land heeft voor een popconcert. Muse, een van de beste live bands ter wereld, zette voor 55.000 fans een bijzonder spectaculaire show neer in het Goffertpark. Zo’n topact op de Goffertwei is prachtige promotie voor de stad, en is iets waar we erg trots op mogen zijn.

Musejuni2010Maar het zorgt ook voor een hoop geregel. Vorige week werd ik geconfronteerd met de impact van de enorme hoeveelheid mensen die naar zo’n concert komt op de bereikbaarheid van Nijmegen. Kunnen alle mensen op tijd bij het concert zijn, zijn de routes allemaal goed aangegeven, waar kan men parkeren en vooral, hoe zorgen we er voor dat zoveel mogelijk mensen met het openbaar vervoer komen?

Dat laatste bleek nog niet zo eenvoudig. Hoewel het concert ruim op tijd bij NS was aangekondigd bleken er veel werkzaamheden aan het spoor gepland. Een week voor aanvang van het concert kwam de NS daarom met de mededeling dat de laatste trein relatief vroeg zou vertrekken vanaf centraal station.

Het concert zou om 23.00 uur eindigen en de laatste trein uit Nijmegen vertrok al om 0.17 uur. Vooraf was ingeschat dat circa 12.000 mensen met de trein zouden komen. Wat zou er gebeuren als het niet zou lukken om binnen een uur en een kwartier iedereen van het Goffertpark naar het station te krijgen, en mensen hun laatste trein zouden missen?

Wat volgde was intensief overleg met de organisatie (Mojo en LOC7000) van het concert en de NS. Zowel wij als de organisatie wilden namelijk wel de zekerheid dat er voldoende bussen beschikbaar zouden zijn om iedereen op tijd te kunnen vervoeren richting station. Ook wilden we van de NS de garantie dat ze bussen achter de hand zouden houden voor het geval mensen toch de laatste trein zouden missen. Ook besloot de organisatie om de start (en dus ook het einde) van het concert met een kwartier te vervroegen, en werden de bezoekers van het concert vantevoren via e-mail opgeroepen om na afloop van het concert niet te blijven hangen.

Gelukkig zijn het concert en het transport van de bezoekers zonder noemenswaardige problemen verlopen. Nog tijdens het concert meldde de organistie me dat een kleine 8000 mensen met de trein en de pendelbussen naar het concert waren gekomen, dus dat zou na afloop geen problemen opleveren.

Jammer is het natuurlijk wel dat de e-mail die aan bezoekers is gestuurd met de oproep om op tijd richting station te vertrekken meer mensen heeft doen besluiten met de eigen auto te komen met alle nadelen van dien. Dat willen we natuurlijk ook niet, maar in dit geval hadden Mojo en Loc 7000 geen andere keuze. Ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben van de professionaliteit waarmee het concert was georganiseerd.

Er ligt al wel een afspraak om met de organisatie en de NS de gang van zaken goed te evalueren. Eind 2012 hebben we waarschijnlijk een nieuw treinstation bij het Goffertpark. Mogelijk dat dat de logistiek bij dit soort concerten, die toch heel interessant zijn voor Nijmegen, eenvoudiger maakt.

Komend weekend is Rockin’Park. Opnieuw verwachten we vele duizenden fans. Opnieuw een test voor de orgainsatiekracht van de stad maar zeker ook van de afspraken met organisatie en NS. Zondagmiddag krijg ik een uitgebreide rondleiding achter de schermen, en pik ik misschien ook nog het optreden van Pearl Jam mee.