Donjon terug in Nijmegen

Vier jaar geleden nam D66 Nijmegen het initiatief om tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen een referendum te houden over de herbouw van de Donjon in het Valkhofpark. Zestig procent van de kiezers stemde in dat referendum voor herbouw. Nu vier jaar later is er een Nijmeegs consortium van bouwbedrijven, projectontwikkelaar en ingenieursbureau dat de bouw aandurft en aan kan. De herbouw van een beeldbepalende reuzentoren die als landmark Nijmegen een ikoon zal verschaffen.

Veertig procent stemde vier jaar geleden tegen herbouw. Veel gehoorde argumenten van de tegenstanders waren dat herbouw zou leiden tot een commerciële kolos in het mooiste park van Nijmegen dat door die toren zou worden aangetast. Een ander argument was dat er geen ruimte meer zou overblijven in het park voor evenementen zoals de Valkhofaffaire. Tot slot was er het argument dat we niet meer weten hoe die toren er uit heeft gezien en dat we dus geen idee hebben wat we bouwen. Ik ben er zeker van dat deze argumenten de komende tijd weer over tafel zullen gaan, naar voren gebracht door dezelfde somberaars en angsthazen die elke verandering per definitie een verslechtering vinden. Wie goed kijkt naar de plannen die nu voorliggen ziet dat er naar alle argumenten geluisterd is en dat de oplossing gevonden is.

De Nijmeegse bouwbedrijven maken van het project een leerwerkproject voor hun (jonge) werknemers, ze bieden iedere Nijmegenaar de mogelijkheid een deel van de toren te ‘kopen’ en daardoor nog meer betrokken te raken bij de toren. Toen de Waalbrug gebouwd werd was er ook zo’n actie. Iedere Nijmegenaar kon een klinknagel voor de brug kopen en het was een groot succes.

Mooi is dat het een project wordt waar jonge mensen aan zullen werken. Het project zal gedurende de bouw al veel bezoekers naar de stad trekken. Kijk maar eens hoeveel bezoekers er elk jaar naar de Sagrada Familia in Barcelona komen. Een veel groter project maar nog steeds niet af en toch interessant genoeg voor een bezoek. ik stel me voor dat in de Nicolaas kapel, het Architectuurcentrum of in Museum het Valkhof een informatiecentrum wordt ingericht. Daar krijg je alle informatie over het project, bouwtechnieken uit de Middeleeuwen, voorbeelden van soortgelijke bouwwerken en natuurlijk een rondleiding over het bouwproject.

Ik ben er trots op D66 in 2006 met het referendum de definitieve impuls heeft gegeven voor deze ontwikkeling. Er zijn nog wat hobbels te nemen, maar die toren gaat er komen. En als die er staat wordt de stad er verliefd op en moet daarna niemand het in zijn hoofd halen om die toren af te breken. Want dan hoort hij bij het historisch erfgoed van de stad ook al is die gebouwd tussen 2010 en 2014. Wie weet kunnen we hem tegelijk  openen met de nieuwe brug over de Waal.