De waarheid

Steeds meer politici beweren met grote stelligheid dat ze precies weten hoe het zit en dat ze de juiste oplossing hebben. Gisteravond zat ik in een ‘kamerronde’ (soort commissievergadering van de gemeenteraad) waar gesproken werd over de bouw van een nieuwe vmbo-school in Lindenholt (Nijmegen West). Op de tribune ‘verontruste buurtbewoners’ die zeker wisten dat de nieuwe school veel te groot zou worden (maximaal 850 leerlingen) en dat die veel overlast zouden geven in de wijk. Een raadslid wist zeker dat de school veel te groot zou worden en dat het een leerfabriek zou zijn. Een ander raadslid wist zeker dat de locatie niet goed was omdat er langs het terrein een weg loopt die over enkele jaren verbonden is met de stadsbrug en dat er daarom veel meer verkeer komt en dat dus de luchtkwaliteit niet aan de normen zal voldoen. De wethouder wist zeker dat hij de procedure zorgvuldig had gevolgd en dat de wijkbewoners op tijd waren ingelicht. Allemaal zekerheden.

Agnes Jongerius weet zeker dat het verhogen van de AOW-leeftijd asociaal is en twee miljoen Nederlanders (het is onderzocht) zijn het met haar eens. Daartegenover staan de werkgevers die hun eigen zekerheden hebben, bijvoorbeeld dat de AOW onbetaalbaar wordt als we niet ingrijpen. Dat weet overigens ook de regering zeker.

Hoewel heel verschillende zijn beide situaties vergelijkbaar. In het debat over wat er wel en niet moet gebeuren moeten we tegenwoordig vooral heel zeker zijn van onszelf en wat we naar voren brengen moet de waarheid zijn. Alleen als we het zo presenteren, hebben we kans dat we onze kiezers, het publiek, onze achterban, achter ons krijgen of houden. Maar zou het niet goed zijn als we eens wat minder bezig zijn met wat onze eigen, beperkte achterban er van vindt en, zeker als volksvertegenwoordiger of bestuurder kijken naar het algemeen belang. Daar mag wat mij betreft af en toe best een verschil tussen zitten. Want wat ik nu misschien als waarheid zie kan achteraf blijken toch iets anders te zijn. Ik weet het ook niet altijd allemaal zo heel zeker.