Gloeilamp verboden

Opnieuw is het gelukt iets te verbieden in Nederland: de gloeilamp. En natuurlijk gebeurt dat met een verwijzing naar een Europese richtlijn. Niet wij hebben deze vervelende maatregel bedacht, zegt de politiek impliciet, maar Brussel. Zullie en niet wij.

Wat is er op tegen om de gloeilamp te verbieden? We zijn het er over eens dat ze hopeloos verouderd zijn. het overgrote deel van de energie die er in gaat wordt omgezet in warmte en niet in licht. Inefficiënte stroomslurpers die hoognodig moeten verdwijnen zou je denken. Maar het is niet de inefficiëntie die de tegenstanders de straat op drijft om te hamsteren. Het licht van een gloeilamp is veel warmer. Een spaarlamp of een led-lamp is kil en dat willen we niet. Ik heb zelf nog 12 oude halogeen spotjes in mijn huis. Ze worden gloeiend heet na een paar minuten branden, dus die zullen ook wel niet efficiënt zijn. Ik ging laatst naar de winkel op de hoek, de Dibri (prachtige naam al heb ik geen idee waar die vandaan komt) en vroeg of ik deze spotjes, zonder vervanging van de fitting zou kunnen vervangen door de verdomd zuinige ledjes.

Kan wel was het antwoord maar ‘heeft u niet gelezen wat ze zeggen over die led-verlichting. Ze zijn helemaal niet zo zuinig.’ Daar sta je dan met je zuinige milieubewuste gedrag. Wie moet je nu geloven. De expert in de winkel, die toch geen belang heeft mij de aanschaf van 12 led-lampjes à € 21,- af te raden. Of moet ik maar weer het internet op om na te speuren wat nu echt waar is. Wikipedia kan ik niet vertrouwen tot de nieuwe kleurcode is doorgedrongen tot het lemna ledverlichting.

Zo’n verbod op een bepaald type lamp en dan minister Cramer op de radio die zegt dat de oude led- en spaarlampen inderdaad wat kil waren maar dat de nieuwe generatie veel warmer is, is toch wel geruststellend. En als dan Europa ook nog een verbod in de hele Unie afkondigt, moet het toch wel waar zijn.

Mijn D66 hart zegt dat zo’n verbod niet past in de liberale uitgangspunten dat ik zelf wil kunnen kiezen en dat de markt zijn werk moet doen om de meest warme led- en spaarlampen op zo korte termijn te produceren. Maar mijn praktische hart zegt me dat mensen af en toe een handje geholpen moeten worden op weg naar een minder CO2 producerende samenleving. En dan vind ik een verbod op gloeilampen (voorlopig alleen die van meer dan 100 watt) niet zo erg.

Morgen toch maar eens naar de Dibri en vragen of ik zo’n ledlampje kan testen. Wie weet valt het wel mee met dat kille licht en kom ik er ook achter waar die naam voor staat.