Winnen doe je met respect

Onder deze titel voer afgelopen zaterdag een boot mee met de Gay Pride Canal Parade in Amsterdam, op initiatief van Johan Kenkhuis. Voor het eerst sporters, homo en hetero, die laten zien dat er in de (top) sport nog een wereld te winnen is als het om homo-emancipatie gaat.

Toen ik zondagavond, nog moe van de fantastische tocht door de Amsterdamse grachten, huis kwam zag ik het verslag van de laatste dag van het WK-Zwemmen in Rome. Johan Kenkhuis en Inge de Bruijn kregen de ruimte in het programma een filmpje te laten zien van de boot en de sporters die in de parade meevoeren. Een minuut of vier explicite aandacht voor homoseksualiteit in de sport. Voor het eerst dat er zoveel aandacht voor was en dat het zo integer aan de orde kwam. Zonder de Gay Pride was dat niet gebeurd en alleen al daarom is de Canal Parade belangrijk. Het is elk jaar opnieuw weer een uitstekende aanleiding voor bedrijven, politici en maatschappelijke organisaties om aangesproken te worden op hun tolerantie en het biedt een uitstekend platform om het thema aan de orde te stellen.

In 2003, toen ik nog voorzitter van COC Nederland was, hebben we onze nieuwjaarsreceptie in het teken van homoseksualiteit en sport gezet. Erica Terpstra zou komen maar helaas op het laatste moment verhinderd. Wel waren (wijlen) John Blankensteijn en Andy Houtkamp aanwezig om met het pubiek over het thema te spreken. Een pril begin en de actie van Johan Kenkhuis is een enorme stap vooruit. Kijk eens op winnenmetrespect.nl en sluit je aan.

Ik was vrijdag eigenlijk behoorlijk teleurgesteld in Ilja Leonard Pfijffer in NRC Next. Meestal heeft hij een gefundeerd en afgewogen column maar deze keer liet hij zien er niets van begrepen te hebben. Natuurlijk mag een column prikkelen of ongenuanceerd zijn, maar de Canal Parade af te schilderen als een optocht van piemels, vagina’s en borsten is wel heel erg kort door de bocht. Hij is er vast nooit geweest en heeft ook op Youtube de filmpjes niet gezien. Zou hij toch eens moeten doen dan kan hij zien dat die hele parade een grote uiting is van trots, plezier en zelfspot. Ik geloof er niks van dat dit de emancipatie belemmert. Juist de zichtbaarheid van homoseksualiteit in al zijn vormen is essentieel voor respect en acceptatie. Want laten we eerlijk zijn, als homoseksualiteit onzichtbaar is in het dagelijks leven is het wel heel makkelijk om tolerant te zijn.

Wie moeite heeft met die parade moet zich echt eens afvragen hoe tolerant hij echt is. En kom me niet aan met het dubbelhartige ‘Ik heb er geen moeite mee maar ik ben bang voor die mensen die er niet voor uit durven te komen’. Als we zo blijven denken komt niemand meer uit de kast.