Wat kost een allochtoon?

De PVV wil weten wat allochtonen ons kosten en vandaag liet de VVD, bij monde van financieel woordvoerder Paul de Krom,  weten dat ze daar ook wel in geïnteresseerd is. Anders dan Sietze Fritsma van de PVV wilde De Krom wel toelichten waarom hij dat wilde weten, tenminste dat werd zo aangekondigd. Wakker worden met dit soort berichten op de radio geeft me een vieze smaak in de mond, maar ik ben toch maar even blijven luisteren naar de argumenten van de VVD. Geen dus. Ze willen het gewoon weten maar dan niet van alle allochtonen maar alleen van de ‘kansloze’ allochtonen. Daarmee wil de VVD zich dan onderscheiden van de ongenuanceerde PVV. Dank je de koekoek. Er is natuurlijk helemaal geen verschil tussen die twee partijen in dit opzicht. Ze vissen in dezelfde electorale vijver en dan moet je gewoon hetzelfde aas gebruiken hebben ze bedacht. En dat is voor beide partijen het onderbuikgevoel. De vraag stellen is belangrijker dan het antwoord en dat had de VVD scherp in de gaten. Het populistische aas van de PVV was nog niet in de vijver beland of ook de VVD gooit haar hengel uit. En nu maar kijken of ze happen, die PVV kiezers, omdat ze het verschil tussen de twee haakjes niet zien.

Wat zou er gebeuren als een politieke partij zou vragen wat homo’s ons eigenlijk kosten? Of wat kosten criminelen of misschien gehandicapten? Als je deze vragen stelt en je krijgt er antwoord op, dan moet je met dat antwoord iets doen. Stel het kost meer dan het opbrengt, wat is daar dan de consequentie van? U mag het zelf invullen, maar de eerste mogelijkheden die bij mij opkomen zijn niet fris.

Het is altijd een riskante vergelijking maar ik maak hem toch. Voor de Tweede Wereldoorlog, in de jaren dertig, was de propaganda in Duitsland er op gericht één bevolkingsgroep systematisch te stigmatiseren als profiteurs, criminelen en ongedierte en dus als kostenpost en een gevaar voor de samenleving. We weten welke conclusie daarop volgde. Ik kan niet anders dan bij de PVV dezelfde stigmatisering en criminalisering zien van moslims  en/of allochtonen. Daarmee wordt het probleem veroorzaakt dat diezelfde politici zeggen te willen voorkomen. Polarisering heeft nog nooit iets goeds gebracht.