Vierdaagse(feesten)

Voor het eerst in jaren ben ik in Nijmegen tijdens de Vierdaagse. Vaak heb ik mijn vakanties zo gepland dat ik niet in de stad ben als die overspoeld wordt door tienduizenden lopers en honderdduizenden feestvierders. Elke keer als je de stad in of uit wilt moet je goed nadenken hoe je gaat, want straten zijn afgesloten met hekken of tenten en voor je het weet sta je vast. Maar het zijn allemaal kleine ergernissen als je eenmaal de weg weet in het feestgedruis. Ik moet een manier vinden om van deze week te genieten.

Dus ga ik dit jaar het programma maar eens doorvlooien op zoek naar de kleine optredens. Dat is nog niet eenvoudig. De 4Daagse special van de Gelderlander staat bomvol met advertenties (het moet ergens van betaald worden) en in het hart van de krant vind ik anderhalve pagina met een keurig schema voor elke dag. Honderden voorstellingen en optredens keurig geordend op uur. Sven Ratzke, Roosbeef, het Schminkkarretje, Laid Back Luke, Wipneus en Pim, De Heinoos en ga zo maar door. Nou ken ik Sven Ratzke maar van meer dan tachtig procent van de rest heb ik nog nooit gehoord. Dat zal wel aan mij liggen, maar hoe vind ik nou die leuke alternatieve voorstellingen of acts.

Het wordt hard werken ben ik bang om me los te wrikken van mijn vrienden als die gezellig met een biertje in de hand op het Valkhof staan en helemaal geen zin hebben weer door de massa naar een uithoek van de stad te gaan om iets bijzonders te zien. Gevolg zal zijn dat ik mijn eigen weg moet gaan zoeken en maar hopen dat er plek is bij de voorstelling die ik wil gaan zien. Heb ik daar wel zin in? De 4Daagsefeesten zijn dan niets anders dan je vrienden zien op de plekken waar je ze anders ook al ziet, alleen nu met duizenden mensen om je heen, in plaats van vijftig op een gewone zaterdag.

Ik weet niet of ik er goed aan gedaan heb om hier te zijn. Terwijl ik dit schrijf komt de muziek uit de stad mijn raam binnen. De eerste diehards zijn al weer met het feestje begonnen. Ik zal er vanmiddag nog maar eens rustig over nadenken hoe ik deze week doorkom en aan het eind ook het gevoel te hebben dat het geslaagd is. In ieder geval staat Roze Woensdag op het programma. Dus over woensdag hoef ik niet meer na te denken. Een kleine zorg minder. Ben ik blij dat ik niet vier dagen hoef te lopen.