Michael

Vandaag wordt Michael Jackson begraven. Of misschien toch niet en gaat hem de eer te beurt vallen die eerder Andre Hazes kreeg in de Amsterdam Arena. Staat zijn kist op de middenstip in het Staples Center in LA. De hele wereld zal toekijken hoe de ruim 17.000 fans collectief rouwen om hun idool.

Hebt u de afgelopen weken ook de documentaires over zijn leven gezien. Daar komt toch wel een heel triest beeld naar voren, vooral van een jongen die niet alleen door zijn vader maar door een enorme entourage geleefd is. Hij was gewoon veel te verlegen en gevoelig om zo beroemd te zijn. Ik zag nog even het interview met hem waarin hij op naïeve toon vertelt hoe gewoon het is dat jonge jongetjes bij hem in bed slapen. Misschien is er inderdaad wel helemaal niets gebeurd maar kwam het de ouders van die kinderen prima uit dat het Michael Jackson was bij wie hun zoontje in bed lag. Alle gelegenheid om geld te eisen als genoegdoening.

Misschien is Michael wel blijven steken bij 10 jaar, de leeftijd waarop hij ineens wereldberoemd werd, en heeft hij eigenlijk nooit zijn pubertijd gehad. Wat moet je ook als je zo publiek bezit bent. Als je dan de enorme aandacht ziet die er nu weer bij zijn dood voor hem is, hoe begrijpelijk ook, klopt het weer helemaal  niet met wie die jongen eigenlijk was of had willen zijn. Zelfs in zijn dood krijgt hij niet de kans zichzelf te zijn en is hij weer het middelpunt van een enorme media aandacht. Allemaal goed voor de miljoenen cd’s en video’s die er dezer dagen wereldwijd weer van hem verkocht worden.

Was het niet veel beter geweest als de familie in stilte afscheid van hem had genomen, hem gunnend wat hij al jaren wilde. Anoniem en stil zichzelf zijn. Veel plezier bij de rechtstreekse uitzending vanaf de middenstip. Ik hoop dat die kist er niet staat.