Nationaal Historisch Museum

Wat het toppunt van het nieuwe Nederlandse zelfbewustzijn zou moeten worden en de gemeenschappelijke kennis van het verleden moest versterken, is onderwerp geworden van een heftige discussie die juist werkt als splijtzwam. De nieuw aangestelde directeuren hebben, zonder overleg, maar met mogelijke goeie argumenten besloten de locatie te veranderen en ook de Nationale Canon niet meer als strakke leidraad te nemen. Dat pakte niet lekker uit, en het lijkt er op dat de heren directeuren hun hand hebben overspeeld.

nationaal_historisch_musem

Hoe nu verder. Den Haag rammelt al weer aan de poort van het Nationaal Historisch Museum en wil het combineren met het museum van de democratie dat ze daar maken. Soest heeft ook al laten weten dat ze een aardige locatie hebben nl. paleis Soestdijk. Desgevraagd zei Thom de Graaf, burgemeester van Nijmegen, dat hij Nijmegen niet in de strijd zal werpen omdat hij met Arnhem wil samenwerken en geen concurrent wil zijn. Toch zou er een mooie oplossing gevonden kunnen worden, als de oudste stad van Nederland, met zusterstad Arnhem samen een goede locatie zou kiezen voor het museum.

Er wordt al enige tijd gesproken over een initiatief om Arnhem en Nijmegen samen te nomineren voor Culturele hoofdstad in 2018. Daarvoor is nog geen thema gekozen, maar dat zou heel goed het verbinden van deze twee steden kunnen zijn, en dan met name gericht op het gebied tussen de twee steden.

Het gebied ten zuiden van de Rijn en ten noorden van de Waal, krijgt straks een enorm park, park Liingezegen. Bemmel en Elst liggen aan de rand van dat park en midden door het gebied lopen de A325 en de A15. Waarom bouwen we het nieuwe museum niet midden tussen Arnhem en Nijmegen, midden in het nieuwe park. De bereikbaarheid is uitstekend want door het gebied wordt, als alles meezit ook een tram gebouwd en vanaf station Elst is er een snelle verbinding te maken.

Het museum midden in park Lingezegen geeft het gebied tussen Arnhem en Nijmegen een enorme impuls en identiteit. het zal een enorme aantrekkingskracht hebben en biedt de bezoeker niet alleen een bezoek aan een prachtig museum, maar ook de rust van het park. Dit park, het Central Park van Arnhem en Nijmegen, heeft zoiets nodig om een succes te worden. Het plan om Culturele Hoofdstad te worden krijgt hiermee een flinke impuls en kan alle andere partijen, kunst, cultuur, onderwijs en bedrijfsleven inspireren om hierom heen een fantastisch thema te ontwikkelen.