Twee vrouwen

Op de voorpagina van de NRC stond vandaag een foto van de twintig leiders van de G20. Twee vrouwen tussen 18 mannen. Veel te weinig natuurlijk maar nog steeds niet vreemd. ook maar één zwarte deelnemer. Wat me ook opvalt is dat Angela Merkel niet op de voorste rij staat. Naast George W Bush staat Lula, president van Brazilië en aan de andere kant van Bush W staat de Chinese president Hu Jintao en daarnaast de Saoedische koning Abdullah. De foto die ik op internet vond bevat maar een vrouw? Mevrouw Kirchner is verdwenen. 

Toch een mooie illustratie van de omwenteling die er aan de gang is. Niet alleen kon Obama mede door de kredietcrisis gekozen worden. Nu ziet de wereld ook dat het niet de oude machten (Engeland, Frankrijk, Duitsland, Engeland en de VS) zijn die bepalen wat er in de wereld gebeurd. De opkomende economieën moeten er bij betrokken worden. Alleen kunnen ze het niet meer. Een mooi beeld, maar het blijft opvallend dat er maar twee vrouwen aan het hoofd van een land staand (Kirchner van Argentinë en Merkel van Duitsland). Vorige week zag ik Nelie Kroes bij de Wereld draait door. Zij is misschien wel de machtigste euro commissaris. Mathijs van Nieuwkerk vroeg haar of zij namen kende van vrouwen om te benoemen in de top van de door de overheid overgenomen of gesteunde banken. Genoeg zei ze, ik heb een waslijst en toch kiest Wouter Bos geen vrouwelijke commissarissen. Zolang mannen het op die plekken voor het zeggen hebben, ‘vergeten’ ze toch steeds weer naar het lijstje met namen van vrouwen te kijken. Wie wordt de eerste Nederlandse premier die die vrouwen wel kent. En dat Ella Vogelaar naar huis is gestuurd, is geen bewijs dat de kwaliteiten niet heeft.