President Barack Obama?

John McCain, de Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, ligt in een peiling van het gerenommeerde onderzoeksbureau Zogby vijf procentpunten voor op zijn Democratische rivaal Barack Obama. De peiling werd tussen 14 en 16 augustus bij 1.089 Amerikanen afgenomen. 

Nog maar iets meer dan twee maanden te gaan en we weten wie de volgende president worst van de VS. Wordt het Barak Obama? tot voor kort leken we er vooral iin Nederland van uit te gaan dat het Obama zou worden. Jong, fris, gericht op de toekomst en een begenadigd spreker die mensen kan mobiliseren. Maar ineens lijkt hij aan momentum te verliezen. Mc. Cain kruipt naderbij in de peilingen en wat is het antwoord van Obama? Hij kiest een vice-presidentskandidaat die in het begin van de campagne zei het een eer te vinden om als ‘running mate’ van Mc. Cain de verkiezingen in te gaan. En hij zei, toen hij zelf nog in de voorverkiezingen mee deed, dat Obama nu nog niet klaar is om het land te leiden. 

Los van de vraag hoeveel effect dit op de gemiddelde kiezer heeft, zal het maximaal worden uitgebuit door de republikeinen. Ze zijn slimmer, harder, gemener en vasthoudender dan de democraten. Ze delen zonder scrupules slagen onder de gordel uit. Het gaat om het effect, om het presidentschap. Ik hoor steeds meer mensen die twijfelen aan het idee ‘president Obama’. Zeker, Obama heeft een strak georganiseerd campagneteam. De komende week zullen we zien hoe zich dat manifesteert in de democratische conventie in Denver. Daar moet het gebeuren, en hij en Biden zullen Mc. Cain frontaal moeten aanvallen om de claim van ‘change’ weer tot leven te wekken 

De regering Bush onderhandelt met de Iraakse regering over een exit scenario. Ze zijn al heel ver maar ik ben er van overtuigd dat het resultaat pas vlak voor de verkiezingen, ergens begin oktober definitief zal zijn. Dan zal duidelijk worden dat de regering voornemerns is zich in 2010 terug te trekken uit de steden en in 2011 helemaal uit Irak. Weg campagenpunt 1 van Obama. En kiezen de Amerikanen dan voor de ervaring van Mc. Cain of voor de jeugdige, onervaren Obama. Het zou best nog eens kunnen zijn dat het president Mc. Cain wordt in een nagelbijtende race zoals tussen George Bush en Al Gore in 200. We zullen het zien.