De val van Duyvendak of van Halsema?

Toen Wijnand Duyvendak dacht dat het persbericht van zijn uitgever niet genoeg effect sorteerde, stuurde hij zelf nog maar een berichtje naar de pers. De tekst was hetzelfde als van zijn uitgever, maar met de toevoeging dat hij trots was op de inbraak in het ministerie van Economische Zaken in 1985. Dat was het begin van het einde van zijn politieke carrère. Voorlopig althans. Het is interessant om te zien hoe deze actie GroenLinks in de problemen brengt. De politiek leider, Femke Halsema, trekt de grens van de toelaatbaarheid van een actie bij de grens van de wet. Die is bepalend terwijl er in haar achterban een traditie is van juist over de grenzen van die wet gaan om onderwerpen op de politieke agenda te krijgen of mensen in bescherming te nemen. 

In Nijmegen is GroenLinks bijvoorbeeld begonnen met ‘guerilla tuinieren’. Een actie om overal in de stad, in de openbare ruimte en dus illegaal, groen aan te leggen. Een ludieke actie die de aandacht moet vragen voor het milieustandpunt van de partij. Toe krakers het oude Postkantoor bij het station kraakten en er een ‘weggeefwinkel’ wilden verstigen en kunstenaars goedkope atelierruimte wilden bieden, stond GroenLinks in de raad vooraan om begrip te vragen voor de krakers en hun actie te verdedigen. Ze konden ook niet anders, want het hoort bij hun politieke cultuur. De worsteling was echter duidelijk zichtbaar, want als collegepartij onderschreven ze ook dat het gebouw plaats moet maken voor een nieuw Doornroosje (poppodium) en zijn ze ook verantwoordelijk voor de kosten van het leegstaande gebouw en de veiligheid van de gebruikers. 

 Kortom, een worsteling tussen een ‘nette’ burgerlijke bestuurderspartij en actie voeren om politieke ideeën over het voetlicht te brengen. Nu de politiek leider de grens getrokken heeft, kan er van dit soort acties dus eigenlijk geen sprake meer zijn. Actievoerders bij GroenLinks hebben daar dan niks meer te zoeken en moeten een nieuw politiek onderkomen vinden. De discussie zal in de partij nu goed losbarsten. En als je naar de foto van een vermoeide, lusteloze Halsema ziet in de NRC van vrijdag 14 augustus, heb ik het vermoeden dat het niet lang meer zal duren voor er bij GroenLinks een wisseling van de wacht komt.