Peilingen

Het is de tijd van de peilingen. Iedereen wil weten hoe hij er voorstaat, of in ieder geval een idee hoe de hazen lijken te lopen. De SP staat al jaren hoog in de peilingen maar verliest dan bij de verkiezingen. RTL peilde de SP zelfs op 23 zetels. Voor D66 was het de slechtste peiling ooit. Nul zetels. Ik heb er, echt waar, slecht van geslapen. Je kunt dan wel niet in peilingen geloven, maar als je partij er zo voorstaat, gaan de alarmbellen rinkelen. 

Van een vriend kreeg ik een sms-je met de verzuchting. Stemt dan niemand meer voor de inhoud van een partij en wil men alleen op een winnaar stemmen. Daar lijkt het wel op. We hebben, ik schreef het hier al eerder, een prachtig programma. Ik kan iedereen aanraden het eens te lezen. Al was het alleen maar om te weten waar D66 voor staat. 

Vertrouwen in de lijsttrekker en de mensen op de lijst lijkt toch doorslaggevend te gaan worden. Te veel mensen willen ons een lesje leren, maar of ze ons ook uit de kamer willen. Ik hoop van niet. Hoe klein we ook worden, opgeven doen we niet. Alexander zei het op de radio zo: ‘Het houdt pas op als we onder de nul staan’. 

Tja, en wat gebeurt er dan in de afdelingen. We hebben in Nijmegen gewoon twee zetels in de Raad. Hoe gaan de verkiezingen voor de Provinciale staten verlopen? Hoe hou ik de moed er in bij de afdeling? Ik weet het niet maar het is niet gemakkelijk de ‘troepen’ te mobiliseren voor de campagne. En toch moet dat. Met heel hard werken verdubbelden we ons zeteltal in Nijmegen. We moeten ook landelijk keihard werken. 

Ik hoop dat iedereen die ooit eens vol overtuiging op D66 stemde, het huidige verkiezingsprogramma leest. Dan zal hij constateren dat we onze wortels niet kwijt zijn. Stem voor een vrijzinnig, of een eigenzinnig, liberaal geluid in de kamer. We kunnen toch niet zonder D66 in de Tweede Kamer/