Ayaan Hirshi Ali (Megan)

Ayaan Hirshi Ali vertrekt. Nederland is te klein voor haar geworden, hoorde ik vanavond op het nieuws. Hoezo te klein? Mij lijkt dat een belangrijker punt is is dat het voor haar bijna onmogelijk is om in Nederland een normaal leven te leiden. Haar buren klagen dat ze zich onveilig voelen met zoveel politie voor de deur. Ze kan in Nederland nergens heen zonder haar lijfwachten.

De vraag is natuurlijk of ze in de VS wel zonder lijfwachten over straat kan. Mij lijkt van niet. Wat me verder opvalt is dat ze gaat werken voor een conservatieve denktank. Die bovendien nauw gelieerd is met George Bush. Dat is toch een vreemde combinatie. De man die zegt religieus fundamentalisme te willen bestrijden maar tegelijk zijn eigen god in al zijn handelen centraal stelt. Zelfs zo ver wil gaan dat hij scholen verbiedt onderwijs over de evolutietheorie te onderwijzen. Ik zie het verschil niet zo tussen de politieke islam en de politiek van Bush cs. Zij zeggen wel dat het om de vrede, de mensenrechten en de democratie gaat, maar tegelijkertijd weet iedereen dat het om de olie gaat.

De banden met Lybië worden nu zelfs hersteld en Lybië is plotseling een ‘trouwe bondgenoot in de strijd tegen terrorisme’. En de olievelden gingen open. Met deze regering en deze manier van denken gaat Ayaan zich nu verder wijden aan de emancipatie van moslimvrouwen en aan de strijd tegen de politieke islam. ik twijfel niet aan haar goede intenties, maar die keuze voor dit stelletje conservatieve christenen begrijp ik niet, als je hier met overtuiging bij de VVD zat en daarvoor bij de PvdA.

In ieder geval kunnen haar buren nu rustig adem halen en kan de VVD fractie op een nette manier van haar toch wel lastige kamerlid af. Op naar ijzeren Rita dan maar.