Lijsttrekkersverkiezingen

De VVD heeft voor het eerst een echte lijsttrekkersverkiezing. Rita Verdonk is zo klein dat ze van haar campagneleider op een verhoginkje moet staan tijdens de debatten. Ze mag niet tegen Mark Rutte opkijken vinden ze. Om dan goed over te komen, moet ze ook met een lage stem praten en zeggen dat 643 miljoen die ze voor belastingverlaging voor het bedrijfsleven wil uittrekken ‘dubbeltjes en kwartjes’ is.

Willeke Veenendaal (bij die naam moet ik steeds aan de zusjes Veenendaal van Koot en Bie denken) doet niet mee. Bij de peiling aan het eind van het debat zegt de gespreksleider, omdat het ander zo sneu voor haar is, Dat hij achter in de zaal, in het donker, vijf opgestoken handen voor haar ontwaart. Rita en Mark eindigen bijna gelijk.

Bij D66 zijn ze nog lang niet zo ver dat het debat tussen kandidaten los kan barsten. Lousewies en Alexander moeten nog even nadenken voor ze zich kandideren. Lousewies peilde afgelopen zaterdag in Ede op een afdelingsvergadering de stemming. Ik was er bij en ik moet zeggen dat ze prima uit de verf kwam, vooral toen ze werd aangevallen. De zaal zat, zoals zo vaak de laatste weken, vol met afdelingsbonzen die er over denken de naam te veranderen, een persbericht de wereld insturen om alsnog voor een generaal pardon te pleiten of om het onmiddellijke vertrek uit het kabinet te eisen.

Het wordt tijd dat de echte lijsttrekkerskandidaat het voortouw neemt en al die mensen die niet meer willen vraagt te vertrekken en dan aan de slag gaat en de koers uitzet. duidelijk, integer en weloverwogen. Met duidelijke standpunten over milieu, Europa, hoe we omgaan met mensen die buiten de boot dreigen te vallen en het vraagstuk van de integratie. En natuurlijk wat we bedoelen met echte democratie. Lousewies kan dat volgens mij wel maar ook padvinder Alexander kan nu laten zien of hij uit het juiste hout gesneden is. Of moeten we toch Roger van Boxtel of Eddy Schouw begroeten als onze nieuwe partijleider.