Dahab

In de zomer van 2005 was ik voor de derde keer in Dahab. Heerlijk rustig dorpje op de Sinaï. Lekker flaneren langs het strand en minstens drie duiken per dag. In de Blue Hole, Lihgthouse of Eel Gardens. Prachtig. Toen ik net terug was in Nederland ontploften er een paar bommen in Sharm el Sheikh. Ik was er met het vliegtuig juist vertrokken. Een half jaar eerder, op 3 november 2004, stond ik op het vliegveld van Sharm el Sheikh te wachten bij de gate toen bekend werd dat Theo van Gogh vermoord was.

En gisteren dan die bommen in Dahab. Restaurant El Capitan. Ik heb er regelmatig gezeten. Met Tarik die er ober was. Toen. Ik hoop dat hij er niet meer werkte gisteren toen die bom afging. En is de zilverwinkel van Mido getroffen? Ik heb geen idee. De supermarkt op het pleintje vlak naast de duikschool Poseidon Divers, moest het ook ontgelden. Wat een ravage en wat is het al weer anders als je een paar keer in zo’n plaats geweest bent.

Ik stuurde een mailtje naar Poseidon om te horen hoe het daar was. Iedereen was ongedeerd. Vreemd was het mailtje wel omdat ze zeiden dat de pers het allemaal veel erger voorstelde dan het was. Achttien doden en zestig gewonden. Niet erg. Ik weet het niet meer maar misschien moet je wel als je er zo dicht bij zit. Om te overleven.